Wil je jezelf beter beschermen tegen het virus? (deel 1)

Bescherm jezelf dan van binnenuit..

Juist in deze tijd wordt duidelijk hoe belangrijk onze gezondheid, onze vitaliteit en onze weerbaarheid is.

Een goede weerstand is prioriteit
Je eigen, ingebouwde immuunsysteem is een prachtig ‘wapen’ dat je geweldig kan beschermen tegen allerlei ziektes. Misschien niet direct tegen een eventuele besmetting, maar een goedwerkend immuunsysteem zorgt er wel voor dat je minimaal last kunt hebben van een besmetting.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt jezelf beschermen door je immuunsysteem te versterken. Misschien denk je dat je machteloos bent, maar dat is niet zo. Er is heel veel wat je zelf kunt doen (en laten) om je weerstand te versterken en te beschermen.

Hieronder volgt een aantal tips om je weerbaarheid te vergroten. Ik heb me in deze blog o.a. laten leiden door Richard de Leth en Amber Albarda, beiden pioniers op het gebied van een gezonde leefstijl. Voor ‘wetenschappelijke’ onderbouwing en bronvermeldingen kun je de site van Oersterk raadplegen. Voor een opsomming van praktische adviezen adviseer ik je nog even verder te lezen en/of vraag hier binnenkort het gratis E-Book aan Hoe word ik de meest krachtige, vitale versie van mezelf? met daarin nog veel meer tips om je weerbaarheid te vergroten.

Versterk je afweersysteem, niet vanuit angst voor het virus maar vooral vanuit liefde voor je lichaam en het leven. Pas als jij goed voor je lichaam zorgt, dan kan je lijf goed voor jou zorgen.

Hier volgen de eerste twee belangrijke tips:

TIP 1.     Eet zo gezond en natuurlijk mogelijk

TIP 2.    Gebruik supplementen om je immuunsysteem te versterken

Deze adviezen lijken een open deur.. maar .. zijn daarmee niet minder belangrijk!

Uit onderzoek is gebleken hoe essentieel bepaalde voedingsstoffen zijn voor je weerstand. Bepaalde vitaminen en mineralen kunnen erg helpend zijn in de ‘strijd’ tegen het C-virus en het versterken van je immuunsysteem.

Je immuunsysteem kan indringers alleen onschadelijk maken als je genoeg voedingsstoffen in je systeem hebt.

Je immuunsysteem kan niet optimaal functioneren zonder:

 • Vitamine: Vitamine C en vitamine D3 en K2
 • Mineralen: Zink, Magnesium en Selenium
 • Omega 3-vetzuren

Een goede weerstand begint in je darmen. Wil jij je darmen goed voeden en je weerstand verhogen? Eet dan vooral voedingsmiddelen rijk aan:

 • Vezels. Dat is voeding voor de goede bacteriën in je darmflora. Groenten, fruit en noten bevatten de juiste vezels hiervoor, in tegenstelling tot granen.
 • Vitamine C. Deze antioxidant is een van de bekendste weerstandversterkers die er is, maar werkt alleen optimaal wanneer je deze regelmatig eet. Door gezond te eten, dus door veel groente en (matig) fruit te eten krijg je in principe voldoende vitamine C binnen. Maar daarnaast is het in deze tijd verstandig om een vitamine C supplement te nemen zodat je zeker weet dat je genoeg binnenkrijgt.
 • Vitamine D wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht en heeft een directe en zeer cruciale link met je immuunsysteem. Het is daarom in deze tijd essentieel om een vitamine-D3 supplement te slikken. Volgens experts is de kans dat je een infectie oploopt kleiner als je vitamine D3 slikt en als je toch ziek wordt, kan de ziekte minder ernstig verlopen.
 • Zink speelt ook een grote rol in het vergroten van je immuunsysteem en kan de duur en de ernst van (milde) ziektes verminderen. Zink komt in bijna iedere cel van je lichaam voor en is superbelangrijk voor je weerstand. Zink komt voor in eiwitten zoals vlees, eieren, gevogelte, zeevruchten, noten, zaden, bonen, haver, zilvervliesrijst.
 • Magnesium verhoogt je weerstand tegen spanning en stress. Het is het antistress mineraal dat je helpt om te ontspannen en is bij meer dan 300 biochemische processen betrokken. Goede bronnen van magnesium zijn groene bladgroenten zoals spinazie, noten (amandelen en zonnebloempitten en walnoten) en zilvervliesrijst. Dus zorg dat je ook hier voldoende van binnen krijgt.
 • Selenium werkt als een antioxidant. Om dit belangrijke mineraal voldoende binnen te krijgen volstaat het eten van circa 3 paranoten per dag.
 • Eiwitten. Eet voldoende eiwitten als bouwstof voor je lichaam en vermijd (bewerkte) koolhydraten zoveel mogelijk. Je lijf ziet eiwitten (en vetten) als bouwstoffen voor een sterk gestel.
 • Gezonde vetten. Eet ook voldoende olie en vetten. Omega 3/9 vetzuren vind je in vette vis, maar gebruik ook vetten als roomboter, kokosolie en olijfolie als aanvulling op je voeding.
 • En eet uiteraard alle andere noodzakelijke voedingsmiddelen en voedingsstoffen, maar met name bovengenoemde vitamines/mineralen zijn (niet alleen) in deze tijd erg belangrijk om voldoende binnen te krijgen om je weerbaarheid te vergroten.

Laat je adviseren bij de reformzaak over supplementen en/of gebruik alleen merken die goed aangeschreven staan.

Eet zo min mogelijk suiker. Weer een inkoppertje, maar suiker is desastreus voor je immuunsysteem; iets wat je in deze tijd juist wil voorkomen. De foute darmbacteriën zijn er overigens wel dol op.

Drink veel (warm) water. Eventueel met gember, citroen en/of appelazijn.

En verder nog even voor de goede orde, vermijd zoveel mogelijk:

 • Melkproducten (die belasten de longen)
 • Suikers en kunstmatige zoetstoffen
 • Alle onnatuurlijke toevoegingen (E-nrs etc)
 • Roken en /of overmatig alcoholgebruik,
 • Omega 6-oliën (veelal in bewerkte voeding)
 • Gluten en granen (dus brood, koekjes en pasta).

En tot slot, pas de 80/20 % regel toe.

Het hoeft allemaal niet perfect, maar zorg ervoor dat je 80% van de tijd gewoon goed bezig bent met voeding en je lijf en geniet extra van de traktaties die niet binnen die 80 % vallen.

TIP 3.  Ga naar buiten. Adem de frisse buitenlucht in, absorbeer het zonlicht (vitamine D) en blijf bewegen!

Denk aan matige intensieve beweging (niet te intensief, dat verzwakt het immuunsysteem op de korte termijn). Regelmatig een sauna bezoeken is op dit moment wat lastiger, maar je kan bv wel koude wisseldouches nemen. En wil je het helemaal goed aanpakken, dan kun je ook denken aan de Wim Hof ademhalingstechniek, intermitterent fasten en detoxen en/of ontgiften. Mocht je hier meer over willen weten, neem dan contact op dan informeer ik je er graag over.

Er is ontzettend veel dat je kunt doen om je weerstand te verhogen.

Wil je nog meer tips om je weerbaarheid te vergroten, binnenkort verschijnt het gratis E-Book Hoe word ik de meest krachtige, vitale versie van mezelf? Dus houd mijn blogberichten in de gaten en doe er je voordeel mee..

Er is nog zoveel meer dat je zelf kunt doen..

Waar wacht je nog op? Wat kies jij?