De kracht van het hier en nu

Je leest het wel eens in een tijdschrift. In het HIER EN NU zijn. Wat bedoelen ze nou eigenlijk en hoe doe je het?

Ooit zag ik een grappig filmpje van een dame waarin zij vraagt: Wil je weten wat in het HIER en NU aanwezig zijn inhoudt? Dus nieuwsgierig als ik ben, bekeek ik dat filmpje. En in dat filmpje.. een heel kort filmpje, zegt ze:

Ok, doe je ogen dicht, adem in en adem uit. Let op je ademhaling. En ontspan..

Zo dat was het. Dan heb je nu ervaren hoe het is om in het hier en nu te zijn.

Zo simpel is het.. Of toch niet?

Je ademhaling is inderdaad het meest krachtige ‘instrument’ om in het Hier en Nu aanwezig te zijn. Je ademhaling brengt je terug naar het NU. In het NU hebben het verleden en de toekomst geen grip op je. Er is alleen het NU.

HEDEN, VERLEDEN TOEKOMST

De grap is dat de toekomst, jouw toekomst enkel gebaseerd is op resultaten uit je verleden. Alle kennis die we in ons leven hebben verzameld, is gebaseerd op ervaringen, ideeën, overtuigingen en aannames uit het verleden. En op basis daarvan.. maken wij scenario’s voor de toekomst.

We blijven hangen in zaken die gebeurd zijn en maken ons zorgen over de toekomst. Dat is dus de andere kant van de medaille.. het gevolg van het niet bewust ‘aanwezig’ zijn in het hier en nu.

Maar jouw onderbewuste kent geen verleden en geen toekomst. Het onderbewuste kent alleen het NU. Het onderbewuste maakt geen onderscheid tussen vervelende herinneringen, toekomstige angstgevoelens of piekergedachten. Het onderbewuste ervaart alleen het NU.

Op het moment dat jij in de stress schiet over iets in de toekomst of als jij je zorgen maakt over iets wat is gebeurd, schakelt jouw systeem over op de overlevingsstand. Jouw lichaam maakt zich klaar voor de strijd, om te overleven. En dat voelt als stress. Stress in je lijf, stress in je hoofd, alleen nog maar stress. Je bent niet meer aanwezig.

Maar door je aandacht dus uit de negatieve gedachten te halen en door je aandacht op je lichaam en op je ademhaling te richten … en te ontspannen, kan jouw hele systeem zich weer ontspannen. Het gevaar is geweken. Je bent er weer, terug op aarde. De nare droom is voorbij. Je bent weer aanwezig, in je lijf, in het hier en nu.

Heerlijk toch? Makkelijk toch?

Best wel lekker om in het hier en nu te zijn.