Wat kun je nog meer doen om je weerstand te verhogen (deel 2)

In mijn eerdere blog: Wil je jezelf beter beschermen tegen het virus, versterk je weerstand van binnenuit (deel 1) ben ik uitgebreid ingegaan op een aantal praktische tips om je weerstand te verhogen.

Maar zoals gesteld, er is nog veel meer dat je kunt doen.

Sommige adviezen lijken zo voor de hand te liggen, dat je de waarde er niet van in ziet en denkt, ja duhh..dat weet ik al lang. Maar probeer het in een wat ruimer perspectief te zien. Want in sommige simpele dingen zitten zulke grote wijsheden..dat je ze soms over het hoofd ziet.

Onderstaande 3 tips deelde ik al eerder met je:

TIP 1.     Eet zo gezond en natuurlijk mogelijk

TIP 2.    Gebruik supplementen om je immuunsysteem te versterken

TIP 3.     Ga naar buiten. Adem de frisse buitenlucht in, absorbeer het zonlicht (vitamine D) en blijf bewegen!

(lees hier de hele blog deel 1 Weerstand vergroten, immuunsysteem verbeteren | Praktijk energie(k))

Zoals gezegd zijn er nog veel meer manieren om je immuunsysteem te versterken. Hier komen ze:

 TIP 4.   ADEM

De ademhaling is veruit de meest krachtige methode om stress/spanning af te voeren en je immuunsysteem te versterken. Een verkeerde ademhaling kan ervoor zorgen dat je gedachten met je op de loop gaan. Via je ademhaling kun je direct de controle terug krijgen over je gevoelens en emoties.

Door heel rustig te ademen en je te concentreren op het tellen van je adem, geef je je lijf het seintje dat alles in orde is. Je fopt je lijf zo eigenlijk in ‘helende’ /zelfgenezende modus te gaan.

Doe dit een paar maal per dag en je merkt duidelijk verschil in je stresslevels.

TIP 5.    SLAAP, RUST en ONTSPAN

Een slaaptekort betekent stress voor jouw systeem. Het functioneren van het immuunsysteem hangt nauw samen met het stressniveau in jouw lichaam. Zowel een verkeerde ademhaling als een slaaptekort betekenen STRESS voor je lichaam. Stress is een echte killer voor je gezondheid doordat het praktisch alle lichaamsprocessen in de war stuurt. Daarom is voldoende rust en ontspanning zo ontzettend belangrijk. Maar dus ook voldoende slaap.

Tijdens je slaap regenereert je lichaam zich. Het is daarvoor wel handig (essentieel) dat je melatonine gehalte op peil is. Melatonine is een slaaphormoon en is van belang voor een goede nachtrust en een goedwerkend immuunsysteem.

Om de lichaamseigen productie van melatonine te bevorderen zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je kunt eten, zoals (rijpe) tomaten, bananen, kalkoen en kip. Ook het aanvullen van lichaamseigen melatonine middels supplementen kan een optie zijn.

Verder zijn er nog wat andere praktische zaken die je kunt doen en laten om je melatonineniveau te verbeteren. Het is bv. belangrijk om ’s avonds niet te laat en niet te zwaar te eten, niet te laat te sporten, voldoende ontspanning te nemen in de twee uur voor het slapengaan, de verlichting te dimmen en het gebruik van beeldschermen in de avond te beperken. Zorg tot slot voor een goed geventileerde slaapkamer (en huis). Naast slapen is het dus ook belangrijk om voldoende rustmomenten te nemen.

Dus ONTSPAN.. RELAX

Herinner jezelf er aan wat je normaal gesproken doet om te ontspannen en maak er ruimte voor in je agenda. Dit kan van alles zijn: wandelen, spelen met de hond/kids, dansen, een boek lezen, sporten/yoga, mediteren of in een heerlijk warm bad gaan. Maak een top-3, schrijf ze op en blok deze tijd voor jezelf. Tijd voor ME -TIME.

 

TIP 6. Ontvang/geef jezelf een massage

Een andere manier om te ontspannen kan zijn door het ontvangen of het geven van een hand, oor en/of voetenmassage (aan jezelf).

Door het masseren van de accupressuurpunten die op je handen, voeten en oren zitten, krijgt je hele systeem een reset en activeer je de levensenergie. Wrijf lekker in je handen, houd met je ene hand de vingers van je ander hand enige tijd vast. Via je vingers werk je in op je lichamelijke en emotionele welzijn. Masseer je oren, rol je oorschelp uit, masseer je oorlelletje en tot slot masseer je voeten lekker. Een echte oppepper. Doe dit en je voelt je verfrist en vol nieuwe energie.

Zorg daarnaast in deze tijd ook extra goed voor je longen!!

De longen zorgen via de inademing voor nieuwe levensenergie. Door de uitademing verwijderen ze afvalstoffen uit het lichaam. Goed voor je longen zorgen doe je bijvoorbeeld door:

  • Maak gebruik van essentiële oliën: Inhaleer de heerlijke geur van eucalyptusolie, tea tree olie en/of pepermunt. Allemaal weldadige geuren voor je longen en je algeheel welbevinden.

 

  • Doe reken strekoefeningen. Hierdoor kan de levensenergie beter stromen. Een oefening specifiek gericht op de longen, voor het versterken van je weerstand en voor meer energie is de zogenaamde Vooroverbuiging. Je staat met je armen achter je rug, waarbij je duimen in elkaar gehaakt zijn. Buig voorover, trek je schouderbladen naar elkaar toe, breng je armen achter je rug omhoog en kom na 5-10 ademhalingen weer omhoog. Op deze manier open je longen. Doe dit een aantal keer per dag.

 

  • Stimuleer de longmeridiaan:  Meridianen voorzien organen van energie. Verdriet en vertrouwen zijn de emoties die vanuit de Chinese gezondheidsleer horen bij de longmeridiaan. Als je het moeilijk vindt om dingen los te laten, kost dat je longen veel energie. Door deze meridiaan een paar keer per dag of ieder uur op te strijken, kan vastzittende energie weer gaan stromen en voel je meer ruimte. De longmeridiaan loopt van de voorkant van de schouder tot aan de buitenste nagelhoek van de duim. Volg de lijn op het plaatje, strijk de longmeridiaan 3-5 keer op aan beide zijden van het lichaam, dus van je schouder naar je duim.

 

  • Gebruik geen melkproducten – dit belast de longen en de dikke darm. 

En tot slot:

THINK POSITIVE, STAY NEGATIVE!

N.B. Zoals aangekondigd verschijnt binnenkort mijn E- book Activeer je zelfgenezend vermogen en wordt de meest krachtige en vitale versie van jezelf. Dus houd mijn blogs in de gaten.. want wie wil er nu niet krachtig, vitaal en energiek zijn?